25-01-2019

Start vol­gen­de fase Bur­ger­top Lim­burg: bur­ger­pa­nels wer­ken eer­ste op­los­sings­rich­tin­gen uit

Ruim honderd inwoners van Limburg gaan de komende maanden in burgerpanels de eerste oplossingsrichtingen voor zes thema’s verder uitwerken. Deze thema’s en oplossingsrichtingen zijn het resultaat van een enquête onder ruim 4.500 Limburgers en de Burgertop Limburg, die eind vorig jaar werd georganiseerd. Vandaag nam de heer Bovens, de gouverneur van Limburg, de eerste oplossingsrichtingen in ontvangst uit handen van Statenlid Aleida Berghorst, voorzitter Raad van Toezicht Burgertop Limburg. Daarnaast werd het initiatiefvoorstel voor het vervolg van de Burgertop Limburg dat de Raad van Toezicht deed richting Provinciale Staten met brede steun ontvangen.

 

Berghorst: “De volgende fase van de pilot gaat van start. Na de enquête onder 4500 Limburgers en de fysieke burgertop met 300 deelnemers, gaan we nu met zo’n 100 inwoners van de provincie verder met de burgerpanels. We zien dat de betrokkenheid bij Limburgers om de regionale democratie op een aanvullende wijze, anders vorm te geven onverminderd groot is. ” Uit een eerste evaluatie van de fysieke burgertop van 26 november 2018 blijkt dat deze met een gemiddelde van een 7,6 werd gewaardeerd door de deelnemers. 92% van de deelnemers is voorstander van een periodiek terugkerende burgertop, waarvan 43% vindt dat dat jaarlijks zou moeten gebeuren en 25% twee keer per jaar.

 

Evaluatie

“De resultaten van de burgerpanels worden kort voor de zomer van dit jaar verwacht. Daarna vindt een evaluatie plaats van het totale proces: de publieke raadpleging, de fysieke burgertop en de verdere uitwerking in burgerpanels. Ten slotte worden de opbrengsten van de Burgertop Limburg 2018 en de evaluatie van deze pilot voorgelegd en besproken in Provinciale Staten. Waarschijnlijk weten we dan nog dit jaar in hoeverre deze vernieuwende pilot, met als doel burgers directer te betrekken bij provinciale besluitvorming, succesvol is geweest en voor herhaling vatbaar is”, aldus Berghorst.

 

Thema’s en oplossingsrichtingen

Er worden zes burgerpanels gevormd die zich elk buigen over één thema: kwaliteit van leven, milieubewust ondernemen, de nieuwe overheid, een digitale sprong in de toekomst, veiligheid en werkgelegenheid. De oplossingsrichtingen die per thema zijn voortgekomen uit de fysieke burgertop van 26 november 2018 vormen de basis van deze verder uitwerking door de panels. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de oplossingsrichting ‘alle doelgroepen moeten kunnen meedoen in de digitalisering’ voor het thema ‘Digitale sprong in de toekomst’ of de oplossingsrichting ‘leegstaande gebouwen ombouwen (voor studenten) of sloop (vervangen door groen)’ voor het thema ‘Kwaliteit van Leven’.

 

Denken in kansen

Burgerpanellid en horecaondernemer uit Maastricht Hennie Frissen: “Er is al veel bereikt met deze burgertop. Nu de volgende stap. Ik ben enthousiast om mee te praten. Het is belangrijk dat burgers nu eerst hun ideeën kwijt kunnen. Het is goed als burgers met elkaar in gesprek gaan om ideeën te bespreken. Op die manier wordt het simpeler om problemen op te lossen. Belangrijk daarbij is dat we denken in kansen in plaats van risico’s. Dus moet de politiek zo lang mogelijk buiten de deur blijven.”

 

Aanvullende vorm

Gouverneur Theo Bovens: “Limburg heeft in het verleden altijd een belangrijke bijdrage geleverd aan de wijze waarop we onze democratie vormgeven. Zo was het de Limburger en voormalig minister-president Charles Ruys de Beerenbrouck die zich in zijn eerste regeringsverklaring van november 1918 nadrukkelijk uitsprak vóór vrouwenkiesrecht. En ook de allereerste vrouw die haar stem uitbracht was een Limburgse. Kortom, Limburg is voortdurend op zoek naar nieuwe – of beter aanvullende – vormen van democratie. Deze burgertop zou een aanvullende manier kunnen zijn, waarmee Limburgers zich nog beter gehoord, vertegenwoordigd en meegenomen voelen.”

Terug naar het nieuwsoverzicht